آیا تا به حال فکر کردهاید که …
- چه چیزی باعث گرما میشود؟
- کلوین چیست؟
- صفر مطلق چیست؟
آیا تا به حال به یکی از اعضای خانواده در آشپزخانه کمک کردهاید؟
آشپزی با هم میتواند بسیار سرگرمکننده باشد! همچنین یک تجربهی یادگیری عالی است. چه در حال جوشاندن، دمکردن یا تفتدادن یک وعده غذایی باشید، میتوانید چیزهای زیادی در مورد تأثیر گرما بر غذا بیاموزید.
آیا تا به حال به این فکر کردهاید که چه چیزی باعث گرما میشود؟
البته که میدانید که از اجاق گاز، فر یا مایکروویو برای گرمکردن غذا استفاده میکنید. اما در مورد خاصیت خود گرما چطور؟ چه چیزی به یک جسم بیشتر از جسم دیگری گرما میدهد؟
برای درک گرما، باید به سطح مولکولی برسیم. گرما نوعی انرژی است که در اثر حرکت اتمها ایجاد میشود. هر چه اتمهای یک جسم سریعتر حرکت کنند، آن جسم گرمتر میشود. بر اساس محل زندگی شما، خانواده شما ممکن است گرما را بر حسب درجه فارنهایت یا سانتیگراد اندازهگیری کنند.
با این حال، اندازهگیری دیگری از گرما وجود دارد که ممکن است درباره آن ندانید: کلوین. مقیاس کلوین به نام دانشمند ویلیام تامسون (William Thomson)، که به عنوان لرد کلوین (Lord Kelvin) نیز شناخته میشود، نامگذاری شده است. مقیاس کلوین، به اختصار به صورت “K” بزرگ نوشته میشود. مقیاس کلوین از اعداد منفی استفاده نمیکند، به این دلیل که از صفر مطلق شروع میشود، در این دما حرکت اتمها متوقف میشود. در واقع رسیدن به صفر مطلق یا K=0 امکان پذیر نیست. این به این دلیل است که همه چیز در جهان، سطحی از گرما دارد. با این حال، نقطه شروعی برای اندازهگیری دما به دانشمندان میدهد.
با وجود تفاوتها، یک کلوین برابر با یک درجه سانتیگراد است. در صفر مطلق، دما 273- درجه سانتیگراد خواهد بود. این بدان معناست که برای تبدیل یک دما بر حسب سانتیگراد به کلوین، فقط میتوانید مقدار 273 را بدان اضافه کنید ولی تبدیل به فارنهایت دشوارتر است. اکثر مردم با محاسبهی درجه سانتیگراد شروع میکنند و برای این کار، شما میتوانید مقدار 32 را از درجه فارنهایت کم کرده و در 0.55 ضرب کنید. سپس، می توانید 273 را اضافه کنید تا مقدار کلوین آن دما را بیابید.
آیا تا به حال از دستور پختی استفاده کردهاید که دمای فر را بر حسب کلوین ذکر کرده باشد؟
آیا گزارش هواشناسی را دیدهاید که از این مقیاس استفاده کرده باشد؟
نه! مقیاس کلوین را در بسیاری از مکانهای روزمره نخواهید دید. با این حال، بسیاری از دانشمندان از آن استفاده میکنند. دلیلش این است که اندازهگیری بسیار دقیقی است. فقدان اعداد منفی آن نیز یافتن تفاوت بین دماها را آسانتر میکند.
چه دماهایی را میتوان به کلوین تبدیل کرد؟ دمای بدن شما در مقیاس کلوین چقدر خواهد بود؟ در مورد نقاط جوش یا انجماد آب چطور؟
ما منتظر نظرات شما هستیم.
مترجم و گردآورنده: مهرزاد تاره
منبع اصلی مطلب: wonderopolis.org