توضیح: دومین دنبالهدار دورهای شناختهشده تاریخ {بعد از هالی-م}، دنبالهدار انکه (2P/Encke) است.
مداری حرکت انکه در درون منظومه شمسی، آن را از یک آفلیون یا اوج مداری (aphelion) یعنی بزرگترین فاصله آن از خورشید، در داخل مدار مشتری تا یک پریهلیون یا حضیض مداری (perihelion)، درست در داخل مدار عطارد به سفر میبرد.
انکه که هر 3/3 سال یک بار به حضیض مداری خود بازمیگردد، کوتاهترین دوره بازگشت را در بین دنبالهدارهای اصلی منظومه شمسی دارد. دنبالهدار انکه، همچنین، با (حداقل) دو بارش شهابی سالانه در سیاره زمین، بارش ثوری شمالی و جنوبی (North and South Taurids) مرتبط است. هر دو بارش در اواخر اکتبر (مهر) و اوایل نوامبر (آبان) فعال هستند. دو نقطه ظاهری زایش آنها {نقطهای از آسمان که به نظر میرسد شهابها از آنجا منشأ میگیرند-م} در نزدیکی ستاره درخشان آلفا-ثور یا دبران (Aldebaran) در صورت فلکی ثور (Taurus) قرار دارند.
در این میدان دید تلسکوپی که در صبح روز 24 آگوست تصویربرداری شد، دنبالهدار کمنور انکه، به تصویر درآمد. گیسوی مایل به سبز انکه در آسمان، به خوشه ستارهای جوان و ابرهای ستارهساز به شکل نوزاد قورباغهی سحابی گسیلی IC 410 با عرض یک سال نوری نزدیک بود. دنبالهدار انکه، اکنون در نزدیکی ستاره درخشان الفا-سنبله (Spica) در صورت فلکی سنبله (Virgo) قرار دارد و تنها پنج روز پیش، در 22 اکتبر، از حضیض 2023 خود گذشت.
منبع: ناسا
Encke and the Tadpoles
2023 October 27
Image Credit & Copyright: Dan Bartlett