توضیح: بزرگی جهان ما چقدر است؟
این سوال، در میان سوالات دیگر، توسط دو ستارهشناس برجسته در سال 1920 مورد بحث قرار گرفت و از آن پس به عنوان بحث بزرگ علم نجوم (astronomy’s Great Debate) شناخته شد.
بسیاری از ستارهشناسان در آن زمان بر این باور بودند که کهکشان راه شیری، کل جهان است. با این حال، بسیاری دیگر معتقد بودند که کهکشان ما تنها یکی از بسیار کهکشانهای عالم است. در بحث بزرگ، هر مباحثهای که میشد مفصل بود، اما اجماعی حاصل نشد.
پاسخ اما، بیش از سه سال بعد با تغییر تکنقطهای در سحابی آندرومدا (Andromeda Nebula) به دست آمد، همانطور که در اینجا {تصویر امروز} در صفحه کشف شیشهای اصلی که به صورت دیجیتالی بازتولید شده، نشان داده شده است {در این تصویر هر نقطه سیاه یک ستاره است و حروف N معرف نوا (novae) یا نواختر است یعنی ستارگانی با افزایش ناگهانی در درخشش خود؛ اینجا را ببینید}.
وقتی ادوین هابل تصاویر را مقایسه کرد، متوجه شد که این نقطه تغییر کرده است و در 6 اکتبر 1923 بر روی صفحه نوشت “VAR!” {مخفف واژه متغییر (variable) در انگلیسی}. هابل میدانست بهترین توضیح این بود که این نقطه، تصویر یک ستاره متغیر است که بسیار دور است. بنابراین M31 {که تا آن زمان سحابی آندرومدا پنداشته میشد} واقعا «کهکشان» آندرومدا و کهکشانی احتمالاً شبیه کهکشان ما بود.
این تصویر که 100 سال پیش بر روی آن توضیحات هابل نوشته شده است، ممکن است زیبا نباشد، اما نقطه متغیر روی آن پنجرهای را باز کرد که از طریق آن بشریت آگاهانه، و برای اولین بار، به یک کیهان بسیار وسیع خیره شد.
منبع: ناسا
Edwin Hubble Discovers the Universe
2023 October 6
Image Credit & Copyright: Courtesy Carnegie Institution for Science