چرا آب هنگام جوشیدن حباب می‌سازد؟

امتیازدهی

آیا تا به حال فکر کرده‌اید که

  • چرا آب هنگام جوشیدن حباب می‌سازد؟
  • آب در چه دمایی می‌جوشد؟
  • وقتی آب به جوش می‌آید، حباب‌ها از چه چیزی تشکیل شده‌اند؟

ممکن است گاهی شنیده باشید که کسی می‌گوید آن‌قدر آشپز بدی است که حتی نمی‌تواند آب را بجوشاند. شما واقعاً باید آشپز بدی باشید که حتی نتوانید آب را بجوشانید،‌ چرا که این ساده‌ترین کار است. از این گذشته، در مورد آب جوش، تنها چیزی که نیاز دارید یک دیگ پر از آب و مقداری حرارت است. با حرارت و زمان کافی، آن دیگ آب آرام آرام به یک دیگ جوشان و پر از آب داغ و بخار و حباب تبدیل می‌شود.

صحبت از حباب‌ساختن شد، آن حباب‌هایی که در یک دیگ آب جوش می‌بینید دقیقا چیست؟ برخی از مردم معتقدند که این هوا است، زیرا بسیاری از حباب‌هایی که ممکن است با آن‌ها آشنا باشید، مانند حباب‌های صابون، در واقع پر از هوا هستند. برخی دیگر بر این باورند که هیدروژن یا اکسیژن در نتیجه‌ی تغییر شیمیایی در ماهیت آب هنگام جوشیدن است که فرار می‌کند. هر چند هیچ‌کدام از این‌ها درست نیست.

حباب‌های صابون – منبع: thedaily.case.edu

هنگامی که برای اولین بار آب را در یک ظرف ریخته و شروع به گرم کردن آن می‌کنید، متوجه حباب‌هایی در امتداد دیواره‌ی ظرف خواهید شد. این حباب‌ها در واقع هوا هستند. در بیش‌تر آب مقداری هوا حل شده است و همان‌طور که شروع به گرم کردن آب می‌کنید، این هوای محلول از آب خارج می‌شود. اگرچه این حباب‌ها، حباب‌های مرتبط با آب جوش نیستند.

آبی که در حال گرم شدن است – منبع: food.com

هنگامی که آب جوشانده می‌شود، دچار تغییر فیزیکی می‌شود، نه تغییر شیمیایی. مولکول‌های آب به هیدروژن و اکسیژن تجزیه نمی‌شوند. در عوض، پیوندهای بین مولکول‌های آب شکسته می‌شود و به آن‌ها اجازه می‌دهد تا به صورت فیزیکی از مایع به گاز تبدیل شوند.

احتمالاً می‌دانید که آب به سه شکل جامد، مایع و گاز وجود دارد. شکل جامدی که ما به عنوان یخ میشناسیم. شکل مایع آن هم البته آب است. شکل گازی آن نیز بخار آب است. تقریباً همیشه بخار آب در اطراف ما در هوا وجود دارد. ما فقط نمی‌توانیم آن را ببینیم.

۳ حالت مختلف آب – منبع: summitwater.org

برای تبدیل مایع به گاز از طریق جوشیدن، مایع باید تا زمانی که فشار بخار آن با فشار اتمسفر برابر شود، حرارت داده شود. برای آب، این تقریباً در دمای 212 درجه فارنهایت (100 درجه سانتی‌گراد) رخ می‌دهد. به همین دلیل است که 212 درجه فارنهایت (100 درجه سانتی‌گراد) نقطه‌ی جوش آب در نظر گرفته می‌شود. با این حال، در واقعیت، بسته به عوامل مختلفی مانند ارتفاع، فشار اتمسفر و سایر مواد شیمیایی موجود در آب، نقطه‌ی جوش آب می‌تواند اندکی بالاتر یا کم‌تر از این مقدار باشد.

آب در حال جوش – منبع: wonderopolis.org

هنگامی که آب جوشانده می‌شود، انرژی گرمایی به مولکول‌های آب منتقل می‌شود که با سرعت بیش‌تری شروع به حرکت می‌کنند. در نهایت، مولکول‌ها انرژی زیادی دارند که نمی‌توانند به صورت مایع متصل بمانند. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، آن‌ها مولکول‌های گازی بخار آب را تشکیل می‌دهند که به صورت حباب بر روی سطح، شناور می‌شوند و به هوا می‌روند.

به جای هوا، حباب‌های یک دیگ آب در حال جوش در واقع از آب تشکیل شده است — این فقط آب در حالت گازی خود است! چیزی که شبیه یک قابلمه پر از آب و هوا است در واقع فقط یک قابلمه پر از آب در دو حالت فیزیکی متفاوت است.

منبع اصلی مطلب: wonderopolis.org

مترجم و گردآورنده: مهرزاد تاره

این مطلب را به اشتراک بگذارید:

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها