ماهوارهها چه کارهایی میتوانند انجام دهند؟
آیا تا به حال فکر کردهاید که …
- ماهوارهها چه کارهایی میتوانند انجام دهند؟
- چند ماهواره در مدار زمین میچرخند؟
- اولین ماهواره چه زمانی به مدار پرتاب شد؟

بدون این چیزها، زندگی روزمره ما بسیار متفاوت به نظر میرسید. برخی از ما نمیتوانستیم تلویزیون تماشا کنیم. برخی دیگر نمیتوانستند هنگام سفر، راه خود را از یک مکان به مکان دیگر پیدا کنند. برخی از ما ممکن بود توسط شرایط آبوهوایی خطرناک تهدید شویم که از قبل از آن مطلع نبودیم.
از چه چیزی صحبت میکنیم؟ ماهوارهها، البته!
ماهوارهها (Satellites) هر جسمی هستند که به دور جسم دیگری در فضا میچرخند. برخی ماهوارهها طبیعی هستند، در حالی که برخی دیگر مصنوعی (ساخت بشر) هستند. ماه، نمونهای از یک ماهواره طبیعی است که به دور زمین میچرخد. اما ما در این مطلب قصد داریم بر ماهوارههای مصنوعی تمرکز کنیم.
ماهوارههای مصنوعی، ماشینهایی هستند که انسانها به مدار، معمولاً در مدار دور زمین، میفرستند. ماهوارههای مصنوعی، همچنین، میتوانند به دور سیارات دیگر نیز فرستاده شوند. به عنوان مثال، هماکنون ماهوارههایی در مدار ماه، خورشید و چند سیاره دیگر از جمله عطارد، زهره، مریخ و زحل وجود دارند.
اتحاد جماهیر شوروی اولین ماهواره مصنوعی اسپوتنیک ۱ – را در ۴ اکتبر ۱۹۵۷ به فضا پرتاب کرد. ایالات متحده حدود چهار ماه بعد، اولین ماهواره مصنوعی خود – اکسپلورر ۱ – را به فضا فرستاد.
از آن زمان تاکنون، بیش از ۲۵۰۰ ماهواره به فضا پرتاب شدهاند.
آیا حدس میزدید که این تعداد ماهواره در آسمان وجود داشته باشد که بارها و بارها به دور زمین میچرخند؟
آنها در فضا چه کارهایی انجام میدهند؟
چرا ما به این تعداد ماهواره نیاز داریم؟
ماهوارههای مصنوعی برای انواع مختلفی از کارها استفاده میشوند. ماهوارههایی مانند تلسکوپ فضایی هابل، ایستگاه فضایی بینالمللی (International Space Station) و ایستگاه فضایی روسیه به نام میر (Russian Mir space station) به دانشمندان کمک میکنند تا فضا را به روشهای جدید و هیجانانگیز کشف کنند.

ماهوارههای ارتباطی به ما کمک میکنند تا با مردم در سراسر جهان ارتباط برقرار کنیم. ماهوارههای هواشناسی به ما کمک میکنند تا زمین را از فضا مشاهده کنیم و الگوهای آبوهوایی را پیشبینی کنیم. ماهوارههای رادیو و تلویزیونی آهنگها، فیلمها و برنامههای تلویزیونی مورد علاقه ما را به زمین ارسال میکنند تا از آنها لذت ببریم.
حتی یک گروه از ۲۷ ماهواره وجود دارند که سیستم موقعیتیاب جهانی (GPS) را تشکیل میدهند (Global Positioning System). بدون این ماهوارهها، ما نمیتوانستیم هنگام سفر از دستگاههای GPS برای پیدا کردن مسیر خود استفاده کنیم.
اگر این سوال برایتان پیش آمده که چگونه این تعداد ماهواره بدون برخورد به یکدیگر در مدار میمانند، فقط به یاد داشته باشید که فضا بسیار بسیار وسیع است! در مقایسه با اندازههای زمینی، ابعاد فضا بینهایت به نظر میرسد.
با این حال، با وجود اینکه جای زیادی در فضا وجود دارد، ماهوارهها در مدارهایی با فاصلههای مختلف از زمین پرتاب میشوند. برخی ممکن است در نزدیکی ۱۵۰ مایلی (تقریباً ۲۴۱ کیلومتر) از زمین نزدیک باشند، در حالی که بقیه ممکن است بیش از ۲۰۰۰۰ مایل (تقریباً ۳۲۱۸۰ کیلومتر) یا بیشتر از زمین فاصله داشته باشند.
اکثر ماهوارههای مصنوعی در فاصله ۵۰۰ مایلی (تقریباً ۸۰۴ کیلومتر) از زمین یا چیزی که دانشمندان آن را مدار پایین زمین (ow-Earth orbit) مینامند، میچرخند. این ماهوارهها باید با سرعت بسیار زیادی – حدود ۱۷۰۰۰ مایل (تقریباً 27353 کیلومتر) در ساعت – حرکت کنند تا از بازگشت آنها به اتمسفر زمین جلوگیری شود.

با این حال، دیر یا زود نیروی گرانش، تمام اشیاء، از جمله ماهوارههای مصنوعی، را به زمین باز خواهد گرداند. وقتی ماهوارهها کار خود را متوقف میکنند، آنها تبدیل به “زباله فضایی” میشوند که تا زمان کشیده شدن به سمت زمین، در مدار باقی میمانند. با وجود اینکه هر روز حداقل یک قطعه از زباله فضایی به زمین باز میگردد، به ندرت کسی متوجه آن میشود. پس نیازی نیست نگران باشید که آسمان در حال سقوط است!
ما منتظر نظرات شما هستیم.
مترجم و گردآورنده: مهرزاد تاره
منبع اصلی مطلب: wonderopolis.org