آیا میکروب‌ها می‌توانند در فضا زندگی کنند؟

5/5 - (1 امتیاز)
آیا میکروب‌ها می‌توانند در فضا زندگی کنند؟

آیا تا به حال فکر کرده‌اید که …

میکروب در فضا

آیا به طور منظم دست‌های خود را می‌شویید؟ امیدواریم! دست‌های همه‌ی ما در طول روز کثیف می‌شوند. آن‌ها ممکن است پر از میکروب‌هایی باشند که می‌توانند ما را بیمار کنند. شستن دست‌های خود با صابون و آب به شما و افراد اطرافتان کمک می‌کند تا سلامتی خود را حفظ کنید.

برخی افراد واقعاً از میکروب‌ها متنفرند. آن‌ها به هر قیمتی از آن‌ها اجتناب می‌کنند. این افراد اغلب میکروب‌هراس نامیده می‌شوند.

اگر مبتلا به میکروب‌هراسی بودید، برای در امان ماندن از میکروب‌ها به کجا می‌رفتید؟ برخی از مردم ممکن است فکر کنند فضا مکان خوبی برای رفتن است. بالاخره در فضا هوا وجود ندارد و تمام آن تشعشعات، همه‌ی میکروب‌ها را از بین می‌برد، درست است؟

حقیقت ممکن است شما را شگفت‌زده کند. در واقع، مشخص شده است که بیش از 250 گونه‌ی مختلف از باکتری‌ها و قارچ‌ها می‌توانند در فضا زنده بمانند. حتی تکان دهنده‌تر این‌که آن‌ها در واقع در آنجا رشد هم می‌کنند.

به عنوان مثال، ایستگاه فضایی روسی میر با مشکلاتی در زمینه رشد یک لایه بر روی پنجره‌هایش مواجه شد. این مشکل باعث کاهش دید خدمه در حالی که در مدار بودند شد. پس از بازگشت به زمین، دانشمندان با یافتن باکتری‌ها و قارچ‌های زیادی که پنجره را پوشانده بودند، شوکه شدند.

یک ایستگاه فضایی
فضای داخلی یک ایستگاه فضایی

علاوه بر این، این موجودات کوچک، پیش از پوشاندن پنجره و کاهش دید خدمه کاری انجام داده بودند. آن‌ها در واقع به پنجره آسیب رسانده بودند. این موضوع نگرانی دانشمندان را برانگیخت. پنجره از شیشه کوارتز در یک قاب تیتانیومی ساخته شده بود که در لعابی محصور شده بود. دانشمندان فکر می‌کردند که این پنجره‌ها توانایی مقاومت در برابر تقریباً هر چیزی را دارند.

بررسی دقیق ایستگاه فضایی میر نشان داد که این موجودات موفق به زنگ زدن کابل‌های مسی تجهیزات الکترونیکی و آسیب رساندن به آن‌ها شده بودند، هم‌چنین دانشمندان قارچ‌هایی را که سطوح چندین محل دیگر را پوشانده بودند نیز کشف کردند.

دانشمندان بسیار شگفت‌زده شدند چرا که وسایل نقلیه‌ی فضایی قبل از ارسال به فضا با گازهای سمی تمیز می‌شوند. این قارچ‌ها و باکتری‌ها چگونه زنده ماندند؟ کارشناسان فکر می‌کنند آن‌ها باید در مناطقی که گاز به آن‌ها نمی‌رسید، پنهان شده باشند. اما چگونه آن‌ها بعد از ورود به فضای بیرون زنده ماندند و رشد کردند؟

دانشمندان فکر می‌کنند که باکتری‌ها پس از ورود به فضا از مخفیگاه بیرون می‌آیند. در یک محیط استریل بدون موجودات دیگر، آن‌ها تکثیر می‌شوند و رشد می‌کنند. به جای این‌که آن‌ها را بکشد، مخفیگاه کیهانی ممکن است به آن‌ها کمک کند تا جهش پیدا کنند. آن‌ها ممکن است بتوانند با سرعت بیش‌تری نسبت به آن‌چه که معمولاً در زمین می‌توانستند، رشد کنند.

این یافته‌ها توسط آزمایش‌های اخیر انجام شده در ایستگاه فضایی بین المللی (ISS) نیز پشتیبانی می‌شود. سنگ‌هایی که با باکتری پوشیده شده بودند در قسمت بیرونی ایستگاه فضایی بین المللی قرار گرفتند. دانشمندان امیدوار بودند که بفهمند چگونه به شرایط فضای بیرونی واکنش نشان می‌دهند. آن‌ها می‌خواستند ببینند که آیا این باکتری‌ها‌ می‌تواند از نوسانات دما، کمبود هوا و تماس با نور فرابنفش و تشعشعات کیهانی جان سالم به در ببرند یا نه.

بعضی از باکتری‌ها در برابر این شرایط سخت تسلیم شدند اما گروهی از باکتری‌ها که به عنوان OU-20 شناخته می‌شوند، بیش از یک سال و نیم در خارج از ایستگاه فضایی بین المللی زنده ماندند! اکنون محققان نمونه‌هایی از این بازماندگان سرسخت را برای مطالعه بیش‌تر به زمین بازگردانده‌اند.

دانشمندان از این میکروب‌هایی که در فضا رشد می‌کنند، چه چیزی می‌توانند بیاموزند؟ فقط زمان می‌تواند پاسخ دهد. اما در حال حاضر، به نظر می‌رسد که آن‌ها نشانه‌ای هستند که حداقل برخی از زمینی‌ها می‌توانند خارج از سیاره‌ی آبی زندگی کنند!

مترجم و گردآورنده: مهرزاد تاره

منبع اصلی پژوهش: wonderopolis.org

این مطلب را به اشتراک بگذارید:

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها